Hittel, természettel, szeretettel

A Napsárkán Pince egy környezettudatos – vagy mondhatjuk holisztikus és organikus törekvésűnek -, a badacsonyi borvidéken termelő borászat, amely kis mennyiségben, a természetességre törekedve készíti magas minőségű borait. A pince eredeti gyökerei egészen az 1920-as évekre nyúlnak vissza, míg a ma működő pincészet Szabó Tünde vezetésével működik, aki hisz a szőlő és a bor természetességében, spirituális, mindent átható erejében, az életre gyakorolt pozitív hatásában. A borászat ennek szellemében, elsősorban Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Rajnai rizling, Pinot Noir szőlőfajtákból készít borokat.

Család és tradíció

A pince gyökerei egészen 1928-ig nyúlnak vissza, amikor dédapám megvásárolta a hegy délkeleti lejtőin a gazdaság szívét–lelkét adó területet, melyen jelenleg közel 50 éves Olaszrizlingek ajándékoznak meg évről évre a föld és a napfény, közreműködésével a hegy folyékony aranyával. Azóta is ez a terület adja legjobb, legnemesebb borokat és képezi a központot. Fontos értékként tekintek a badacsonyi borvidék szőlőművelési hagyományaira, valamint a családi tradíciókra. Szőlőművelő gyökerekkel rendelkező családom tagjai igyekeznek mindenben segíteni, így a palackokba kerülő bor egy igazi “nagycsaládos gyermek”, amelyben megannyi segítő kéz munkájának eredménye mutatkozik meg. Végső soron ettől lesz egyedi minden általam készített bor és megismételhetetlen minden egyes évjárat.

Célom, hogy boraimmal minél több borkedvelőhöz eljuthassak, és a családi asztalokra, baráti összejövetelekre, egyre többször kerüljön jó minőségű bor, gazdagítva ezzel a fogyasztók élményeit.

Természetesség minden téren

A „szőlő a világ legtökéletesebb növénye” – így gondolom én. Ha a legtökéletesebb, akkor ne is akarjunk beleszólni természetes fejlődésébe! A szőlőt és az abból készülő bort a legtermészetesebb módon igyekszem termelni, hogy abban ne mesterséges ízanyagok, illatok és színek, hanem a gyümölcs és a termőhely egyedi karaktere kerüljön előtérbe. Pincészetem kínálatában a természetességen túl, a piaci igényeket is figyelembe véve, mind az oxidatív természetes borok, mind a reduktív technológiai borok is megtalálhatóak, amelyek készítése két különböző pincében történik.

Ültetvényeimben természetes segítők a különféle rovarok, madarak, de gyakori vendég a macska, kutya, róka. Alkalmanként a vadon élő állatok is látogatást tesznek. A környezettudatos gondolkodás szellemében igyekszem mindent helyi termelőktől beszerezni, hogy mindennapi tevékenységemmel minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak magam után. Első a természet!